Аз го представих в три дневен срок, и ми го приеха.
Здравейте, аз също имах през месец март такъв случай. Тъй като се колебаех за срока на подаване на болничния, говорих с НОИ - категорични са, че последния работодател представя информацията за болничния в 3-дневен срок от получаване.
Здравейте колеги,
имам следния казус: работник, нает на срочен договор подава заявление за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 327, т.2 от КТ. На основание чл. 221, ал.1 и ал.4, т.2 се дължи обезщетение - за оставане без работа.
Как и къде се формулира това обезщетение ? В изрична заповед - с конкретни дни, в които е останал без работа или в заповедта за прекратяване - се изписва принципно?
Благодаря
НАРЕДБА ЗА РАБОТНОТО ВРЕМЕ, ПОЧИВКИТЕ И ОТПУСКИТЕ

Чл. 33. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато работник и служител с придобито право на отпуск премине на работа в друго предприятие, за календарната година на постъпването той ползува платен годишен отпуск пропорционално на прослужените месеци в това предприятие.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато след ползуване на платения годишен отпуск в пълен размер трудовото правоотношение се прекрати в същата календарна година, работникът и служителят не дължат обезщетение на предприятието за частта от отпуската, за която не са отработили съответното време. До края на същата календарна година работникът и служителят нямат право да ползуват платен годишен отпуск освен ако за новата работа се предвижда отпуск в по-голям размер.
Здравейте
Издаването на бележка за използван отпуск се налага по следната причина. Ако допуснем, че служителят през Януари месец ползва 20 дни платен годишен отпуск (в най-честия случай, това е размерът на полагаемия годишен отпуск), и трудовият му договор е прекратен през месец Март, той вече е ползвал целия размер на годишния отпуск, който му се полага. И ако сключи друг трудов договор, новият му работодател трябва да е информиран, че служителят е ползвал целия си платен годишен отпуск.
Иначе ако има полагаем, неизползван отпуск задължително се изплаща обезщетение по чл.224 от КТ
Благодаря Bobo. Мненията ни съвпадат, но ме посъветваха, че може да стане и с допълнително споразумение. Затова реших да поискам и друго становище.
Поздрави
Здравейте,
имам следния казус:
лице, което работи в нашата фирма по основен трудов договор - 8 часа, започва работа на друго място и при нас трябва да премине на втори трудов договор. Дали е необходимо прекратяване на договора или промяната може да стане и с допълнително споразумение ?
Благодаря ви